SPORT BULLDOG BREEDING

SPORT BULLDOG PROJEKT/THE HUNGARIAN SPORT BULLDOG PROJECT

A kutyaszerető emberek évszázadokon át nagy tisztelettel tekintettek az egyik legősibb és legsokoldalúbb kutyafajtára az ősi dolgozó (working) angol bulldogra. Mindez mára megváltozott. A ma angol bulldogja közel sem hasonlít az ősi típushoz, sem küllemében sem jellemében, sem használhatóságát tekintve. Showkutyává vált, a divat áldozata lett, az emberek a túlzott tenyésztési formák felé terelték, melynek következtében tudatosan vagy sem, egy más fajtát hoztak létre.

A bulldog-rajongók valamennyi kontinensen, több országban, így Magyarországon is elindítottak egy fajtarekonstruáló kezdeményezést az ősi, dolgozó angol bulldog irányába. A fajtagazda Anglia a bulldogot a show irányába terelte aminek következtében valljuk be tönkretette és hiteltelenné tette a bulldog fajtanevet. A divathullám még rontott az angol bulldog helyzetén és megítélésén. Sok ember ma a bulldog szó hallatán a kicsi, szuszogó-szörcsögő (légzési nehézséggel küzködő) betegségekkel terhelt gnómra gondol elsősorban. A sok negítívum mellett szerencsére sokan tiszteletből és elkötelezettségből egy csomó elszántsággal, kitartással úgy gondolták, hogy ebbe nem törődnek bele és változtatnak a bulldog helyzetén, kialakítjkák a ma elérhető ősbulldog leszármazottakból (amerikai pit bull terrier, amerikai bulldog, bullmasztiff stb.) azt a fajtát amely méltán viselheti majd az óangol bulldog nevet. A következő országok már saját névvel tenyésztik az ősi típushoz inkább közelálló fajtát:

  • Az USA létrehozta a Leavitt-féle Old English Bulldogot,
  • Ausztrália az Aussie Bulldogot,
  • Európában Svájc, az Angehrn-féle Continental Bulldogot.

Magyarországon Kiss István, a Moloss kennel tulajdonosa 1995-óta dolgozik az általa elképzelt dolgozó bulldog-típuson, melynek a SPORT BULLDOG fajtanevet adta. A kis egyedszám ellenére az utóbbi évek tapasztalatai alapján a Sport Bulldogok tulajdonságai a következők:

  • sportos megjelenés (a nehézkes felépítésnek nyoma sincs, ami által kifejezetten igényli a sok mozgást),
  • széles mellkasi rész (az egyedi bulldogos küllemhez),
  • jó fogáskészség (csibészkaros segédlettel temperamentum teszt próbákon bizonyította),
  • igen jó munkabírás (pl. súlyhúzásban az amerikai terrierekhez közelít),
  • megszűntek a légzési nehézségek (a hosszabb arcorri rész következtében),
  • és végül de nem utolsósorban egy nagyon fontos tulajdonság - a könnyű, problémamentes ellés!

A fenti tulajdonságokkal a Sport Bulldog inkább hasonlít az amerikai küzdőkutyának tenyésztett terrierekhez (az ősi angol bulldog is ezekhez állt közelebb) mint a mai show angol bulldoghoz. Egy új fajta alakult - a mai angol bulldog egészséges, dolgozó változata! Sport Bulldog tenyésztési csoportosulás alakult a Dél-Alföldön, mely egy sportkutyás klubhoz tartozó lelkes fiatalokból álló csoport. E klub a sportkutyázás és a sportkutya fajták népszerűsítéséért jött létre, valamint a magyar Sport Bulldog fajta gondozója is. Származási-nyilvántartási, népszerűsítési feladatokat lát el, valamint munkaversenyeket rendez a fajta részére. E csoport bízik a fajta jövőjében és létjogosultságában. -SB-

 

© Sport bulldog breeding - 2010- | Bull & Mastiff Club | e-mail